Baby

Nasterea in cadrul unui spital de stat in 2022 ( Iasi – Cuza Voda)

Înca din momentul în care am rămas însărcinată m-am întrebat care este procedura în cadrul unui spital în ceea ce privește nașterea și pentru că nu am găsit toate informațiile necesare într-un singur loc m-am gândit să vin în ajutorul viitoarelor mămici cu toată experiența mea. Sper să vă fie de folos. 😎

Gărzi

În primul rând trebuie să știi ca în Iași cele două maternități, Cuza Vodă si Elena Doamna, fac de garda în zile diferite, asta înseamnă ca daca este vorba de o naștere naturală și încep contracțiile în ziua în care maternitatea Elena Doamna este de gardă, fie că mergi cu mașina personală la Cuza Vodă sau cu salvarea, vei fi direcționata catre maternitatea de garda din ziua respectiva, respectiv Elena Doamna. Urmărind programul de gărzi din ultimele luni Elena Doamna este de garda o dată la 3 zile. Această informație o puteți gasi pe site-urile ambelor maternități:

http://www.spitalcuzavodaiasi.ro/garzi.html

http://www.spitalelenadoamna.ro/program-garzi-2022/

Descarcati pdf-ul lunii în curs si veți găsi informații atât despre ziua în care fiecare maternitate este de gardă cât și despre medicii care sunt de garda in fiecare zi.

Programarea gărzilor Maternitatea “Cuza-Vodă” Iași

Mereu în zilele care apar scrise îngroșat va fi de garda maternitatea Cuza-Vodă, iar in cele scrise normal Elena Doamna.

Consultație

Pe lângă acest aspect, bănuiesc că știți deja că de câțiva ani medicii care v-au urmărit sarcina nu mai pot veni de acasă să vă asiste la naștere în afara programului. Dacă nașterea are loc oricând începând cu ora 13:00 pana a doua zi dimineața la 08:00 veți naște împreună cu medicii de gardă, rezidenți sau îndrumători.

Cand ajungi la spital trebuie sa îi spui portarului pentru ce ai venit, iar el va informa mai departe și vei fi invitată de către medicii de gardă la cabinet pentru investigații.

În funcție de motivul pentru care ai venit vei fi preluată pentru o ecografie și control ginecologic, iar dacă internarea este necesara va fi făcut un test covid antigen și un exsudat pentru depistarea stafilococului. Este important să ai la tine si dosarul de sarcină pentru a putea oferi medicului care te preia toate informațiile necesare legate de sarcină.

Sala de consultații – Maternitatea ”Cuza Voda” Iași

Internare

Sa ai mereu la îndemână cartea de identitate, cardul de sănătate si dosarul de sarcină. De asemenea este bine sa ai la tine o copie după dovada de vaccinare (daca mai e relevanta), trimitere de la medicul de familie sau adeverința de salariat.

Ți se face fișa de internare si ești invitată să mergi la biroul de internări pentru a finaliza procedurile. Acolo este util sa ai o adeverință de salariat de la angajtor sau o trimitere de la medicul de familie. Imediat ce procedurile sunt finalizate vei primi o brățară pe care sunt trecute numele și detalii legate de Clinica pe care ești internată.

Brățara internare în spital

Următorul pas este să mergi la garderoba să te schimbi în cămașa de bumbac pe care o vei primi acolo. Este ideal să ai la tine un bagaj mic cu o pereche de papuci de casă la indemână cu care să te încalți pentru că încălțămintea și hainele cu care erai îmbrăcată când ai ajuns la spital vor rămâne la garderobă până la externare. Deasemea, dacă ai cu tine și bagajul mai mare pentru următoarele zile, acela va rămâne tot la garderobă până după naștere când vei fi transferată in salonul de lehuze.

Dacă încă nu ești suficient de dilatată pentru a naște în următoarele ore vei ajunge în salonul de gravide urmând să te mute în sala de nașteri în momentul în care se apropie momentul. Vei fi condusă in salon de una dintre doamnele de la garderoba și ti se va da un urocultor pentru proba de urina, ti se va lua sange pentru analize si tensiunea arteriala și eventual ți se pune o perfuzie în funcție de necesitate.

Este important să ai cu tine în bagajul mic ceva de mâncare, apă și hârtie igienică. Însă mai multe detalii despre bagajul necesar în spital am scris un alt articol cu toate informațiile. Puteți accesa articolul aici: https://dianamaryd.wordpress.com/2022/02/04/bagajul-de-maternitate-spital-de-stat/

Motivul pentru care este important să aveți ceva de mâncare la voi este faptul că în spital programul de masă este fix, iar daca se nimerește să ajungi in afara acestor ore nu vei avea ce sa mănânci.
Programul de masă este următorul:
08:00 Mic dejun ( ex: 2 felii de pâine alba cu 2 pătrățele de unt, miere de albine/gem/ 1 felie de șuncă de Praga, o cana cu ceai)
12:00 Prânz (ex: borș + piure cu ficat + paine alba / Borș + pui cu smântână si mămăligă)
17:00 – Cina (ex: un patrat de macaroane cu brânză dulce + 3 biscuiți/ Cartofi copti cu cașacaval + napolitane / un patrat de gris cu dulceață + 2 felii de pâine alba cu șuncă)

În funcție de salonul în care veți fi repartizată este posibil sa primești mâncare în salon sau să fii chemată la sala de mese.

Mie nu mi se pare ca mâncarea este suficientă si mai mult decât atât, de la ora 17:00 până a doua zi dimineața nu se mai servește nimic așa ca este important sa ai la tine ceva de ronțăit, batoane proteice, biscuiti, fructe, etc.

Exista și posibilitatea sa cumperi astfel de snack-uri și de la un tonomat sau ar putea merge o infirmieră sa îți aducă ceva de mâncare de la magazinul de la parter ori un pachet din exterior de la livrator sau soț.

La bucătărie este un aparat care filtrează apa și îți poți face refill la sticlele de apă ori de câte ori dorești.

Personalul este în general atent și amabil însă nu te baza pe faptul ca se vor interesa ei de problemele tale. Încearcă să sesizezi asistenta sau medicul ori de câte ori este necesar pentru a te asigura că ești examinată.

Salon

În saloanele de gravide sunt câte 5 paturi și o baie cu cabina de duș. La baie este săpun lichid pentru igienizarea mâinilor și este posibil să fie și șervețele de hârtie pentru uscare, însă cel mai ok este să ai la tine si un prosopel mic pentru mâini și față.

Baie – Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași

In saloane este foarte cald, lenjeriile sunt curate, unele paturi au saltele ok, altele nu prea. Daca te ajuta poti avea cu tine si o pernuță micuță pentru a dormi mai confortabil.

La cateva saloane exista o sala de examinare si monitorizare unde poti merge pentru monitorizarea fetala, examinarile de catre medici si alte intervenții medicale.

Monitorizare fetală

In momentul în care se decide că ești pregătită să naști vei fi mutată în sala de nașteri care este cu un etaj mai jos. Te va ajuta o infirmieră sa cobori cu tot cu un bagăjel mic în care să ai strictul necesar.

Din momentul în care ajungi in sala de nașteri vei fi preluată de moașa de gardă care te va asista pana în momentul în care vei fi aproape să naști când medicul de garda rezident sau nu va veni sa asiste nașterea. Eu am nascut cu un medic rezident și a fost foarte ok.

Imediat după naștere dacă este totul ok ți se dă copilul pentru câteva momente, iar atunci poți face si fotografii cu el. După ce se termină toate procedurile (eliminarea placentei, cusut, curățat etc.) vei fi mutată într-o sală de observație unde timp de 4 ore nu ai voie să adormi, după care dacă e totul ok urci sus în salonul de mamici unde ți se va aduce bebelușul și va rămâne cu tine până la externare.

A fost foarte bine pentru un spital de stat. Salonul a fost ok, nu ca in afara sau la privat, dar conditii decente cat sa te simti bine. Am stat doar 3 nopti, cu inca doua mamici, ceea ce a fost foarte bine pentru ca puteam pleca linistita din salon stiind ca sta cineva cu ochii pe bebe.

Eu am nascut Marti dimineata si am fost externata Vineri dimineata. In spital nu se primesc vizite.

Personalul a fost ok, n-am simtit ca trebuie sa dau ceva ca sa-si faca treaba. Au fost foarte dragute, saritoare si unele chiar zambitoare. 

Pentru a nu obisnui micutii cu biberonul, li se da lapte praf cu lingurita sau cu cana, bineinteles ca este alegerea fiecarei mama daca il ofera sau nu. El se aduce oricum o data la fiecare 3 ore de catre asistentele de la neonatologie.

Cat am fost internata au venit in salon, au consultat bebelusii, ne-au aratat cum sa le schimbam pamersul si cum sa facem toaleta bontului ombilical si a bebelusului, a fost incurajata si alaptarea, insa probabil nu au cursuri facute in acest sens pentru ca nu am primit indicatii foarte precise. Recomand sa va documentati inainte de a merge sa nasteti pentru a avea habar ce inseamna o atasare corecta pentru a evita ragadele si plansul bebelusului. Eu am gasit cateva clipuri care mi s-au parut utile si pe care le puteti gasi aici: Alaptare

Vi se aduce cate o camasa de noapte curata in fiecare zi sau ori de cate ori este nevoie in caz ca doriti alta. În salon este o baie unde puteti face duș.

In ziua externarii trebuie sa primiti acordul atat de la medicul ginecolog cat si de la medicul neonatolog ca sunteti ok. Veti cobora in holul de la intrare impreuna cu asistenta si acolo ii puteti lasa tatalui copilul ca sa puteti merge la garderoba sa va schimbati si sa va luati lucrurile pe care le-ati lasat la internare.

Eu per total am avut o experienta foarte ok. Sper ca am atins toate punctele care erau necunoscute si ca v-am ajutat sa mergeti putin mai relaxate la nastere. Daca intre timp lucrurile s-au schimbat chiar te rog sa imi lasi un comentariu cu ce schimbari au aparut pentru a actualiza articolul, iar daca sunt inca intrebari, lasa-mi-le, te rog, in comentarii pentru a pute raspunde la ele si a completa daca este cazul.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:
Bagajul de maternitate – Spital de stat
Baby must-haves 0-6 luni

P.S. Sper că ți-a plăcut acest articol, iar dacă vrei să fii la curent cu toate postările mele, te invit să dai un like paginii de Facebook sau follow pe Instagram. 

Multumesc! 

4 thoughts on “Nasterea in cadrul unui spital de stat in 2022 ( Iasi – Cuza Voda)”

  1. Foarte precisa relatarea ta! Am
    nascut si eu in septembrie la Cuza Voda, insa prin cezariana. Experienta overall a fost una pozitiva! Diferita insa de a ta :). Eu am ajuns la spital pentru traseu (Monitorizare fetala) si aveam contractii. Medicul meu era de garda, asadar am avut mare noroc. M-au internat imediat, urmand pasii descrisi de tine in articol. Diferenta este ca am fost mutata la ATI asteptandu-mi randul la operatie. Asta se intampla la 9 dimineata. Eram
    nemancata deoarece am avut o presimtire si ca asa va fi. Din pacate abia la 13 si ceva am fost dusa in sala de operatii (aici mergi doar in camasa de noapte, fara lenjerie intima pe tine). E indicat sa aveti la voi o pereche de ciorapi compresivi si sa ii luati in sala de operatie (acestia vor fi pusi de asistenta dupa operatie). Din cauza perrfuziilor veti avea picioarele foarte umflate! In sala de operatie veti fi urcata pe masa de operatie pentru anestezia rahi (in coloana). Pentru mine a fost cea mai urata senzatie din toata experienta… m-a piscat destul de rau de 2 ori. Imi venea sa plang de durere… Mi s-a spus ca doare pentru ca sunt mai plinuta… Nu am ce sa comentez ! Nu are sens sa detaliez sau sa dau cuiva explicatii de ce m-am
    ingrasat sau cum! Pentru anestezie trebuie sa te apleci destul de tare in fata insa te va ajuta o asistenta. Imediat dupa nu mai simti nimic de la mijloc in jos. Te intinzi pe masa cu mainile intinse in lateral si ti se va pune un paravan in fata sa nu vezi ce se intampla. Vei simti insa ceva miscari in partea inferioara a abdomenului. Cand va fi scos puiul tau, vei auzi 😆. Eu l-am auzit si am plans instant pentru ca se facuse liniste si nu stiam ce se intampla. Cateva minute nu am primit raspuns si incepuse sa minse faca rau. Medicii ai reactionat prompt si mi-au administrat ceva intravenos. Copilul avea probleme de adaptre la viata extrauterina si a fost dus la oxigen. Eu l-am
    putut vedea pret de cateva secunde prilej cu care m-am linistit ca e bine. Primise nota 9. Am stat la ATI pana la miezul noptii cand am
    fost dusa in salon . Mentionez ca de la 8-9 seara am
    inceput sa ma ridic din pat si sa merg. Am
    simtit ca imi cad toate organele din mine la prima incercare si a fost destul de dureros. Mentionez ca in salon la Ati Infirmiera a venit si m-a curatat si mi-a pus corsetul pe mine. Dupa ce am ajuns in salon eu nu am primit copilul decat a doua zi dimineata. Acesta a ramas peste noapte la neonat. Am putut sa merg sa il vad insa. Si noi am fost 3 fete insa intr-un salon de 3 paturi la et 4. Foartw curat, ingrijit. Rugam
    zilnic infirmierele sa ne cumpere cafea sau apa, sa ne aduce pachetele de casa. Au fost mereu amabile si dragute. In fiecare dimineata mergeam la schimbat pansamentul, la injectii (cele care aveam nevoie). Eu sincer consider ca mancarea era destula. Nu mancam nici foarte mult ca na, operatie totusi… Si aveam de acasa supa strecurata care m-a tinut in viat practic. :))) Multumesc pe aceasta cale dnei asistente Mihaela de la Neonat et4! Este un inger si ii sunt recunoscatoare. ❤️

    1. Îți mulțumesc pentru ca ai împărtășit experienta ta! Sunt sigura ca va fi de folos viitoarelor mamici!
      Citind comentariul tău parca am retrăit si eu momentul nașterii, chiar daca a fost diferit. Pana la urma tot ce conteaza e ca finalul sa fie fericit. Sper ca sunteți bine si tu si bebe! 🥰

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.